Op zoek naar de beste dessertwijn? Bij Mondovio vind je een divers aanbod zoete witte en rode wijnen. Klassiekers als Sauternes en Recioto. Opwekkend lichte en verfrissende dessertwijnen als Moscato d'Asti of Bracchetto d'Acqui. En rijke, volzoete varianten, zoals versterkte Muscat uit Zuid-Afrika. Bekijk onderstaand meteen ons aanbod, of laat je door ons adviseren!
Franse witte wijn met een aroma van rijp tropisch fruit (mango en ananas) en gedoseerd eikenhout. De smaak is vol, aanhoudend en evenwichtig zoet. Verfijnde wijn, heerlijk bij vruchtendesserts of als aperitief met toast en paté.
Flesinhoud: 500 ml
Franse witte wijn met de geur van rijp fruit en een lichtzoete, frisse smaak. Heerlijk bij verschillende soorten paté, maar gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Krachtige rode wijn uit Frankrijk met een aroma van pruimen en rozijnen en een volzoete, warme smaak. Deze bijzondere wijn smaakt goed bij paté, maar is ook erg lekker bij chocolade-desserts.
Flesinhoud: 500 ml
Originele Vin Doux Naturel
"Dit is de meest gevierde vin doux naturel, Frankrijks antwoord op port, waarin nauwelijks vergist zoet druivensap wordt gestabiliseerd door een flinke scheut neutrale wijnalcohol..." Lees meer
Portugese versterkte zoete wijn met een intens aroma van muskaat, geroosterde tonen en rood fruit. De krachtige smaak past heel goed bij pittige hapjes. Ook erg lekker als dessertwijn en bij gedroogd fruit.
Breed inzetbare Portugese dessertwijn
"Moscatel de Setúubal behoort tot de beste versterkte wijnen ter wereld. Hij wordt gemaakt op het schiereiland van Setúbal, langs de oevers van de Sado..." Lees meer
Franse witte wijn met een fruitig aroma van verse muscatdruiven en lychees en een krachtige smaak. Goed gekoeld een lekker aperitief, maar ook heerlijk bij desserts met vers fruit.
Exclusieve, traditionele rode dessertwijn uit de Riojastreek. Heldere licht oranjebruin getint, met een verfijnd aroma van pruimen, krenten en ingedroogde abrikozen en een hint van houtrijping. De smaak is zacht, zoet en elegant met een lange, aromatische en frisse afdronk.
Flesinhoud: 375 ml
Volgeel van kleur, krachtig en verfijnd van geur met nuances van rijpe perzik, abrikoos en amandel. Goed te combineren met zowel ganzenlever en blauwe kaas als verfijnd gebak en zoete desserts.
Zo zalig kan zoet zijn
"Eén van mijn favoriete dessertwijnen! Waarom? Omdat de wijn naast zoetheid ook een frisse kern heeft..." Lees meer
Krachtig geurende, verfijnde mildzoete witte wijn uit Frankrijk. Zeer geschikt als aperitief met een toastje eenden- of ganzenlever, maar ook heerlijk bij schimmelkaas.
Flesinhoud: 375 ml
Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.
Geurige, zuivere zoete witte wijn met een aantrekkelijk aroma van honing, rijp geel fruit met nuances van ananas. Elegante smaakstructuur, zoet, rond en met milde zuren in de afdronk. Prima bij leverpaté, maar ook bij fijne desserts en gebak.
Vloeibaar goud voor een vriendenprijsje
""Jammer genoeg genieten de prachtige wijnen van Sainte-Croix-du-Mont nog niet de bekendheid die ze vanwege de uitstekende kwaliteit verdienen..." Lees meer
Versterkte witte wijn die geurt naar verse muskaatdruiven. De wijn heeft een intens aroma en een krachtige, aanhoudende zoete smaak. Goed gekoeld heerlijk als aperitief of bij desserts met vers fruit.
Franse witte wijn met een intens aroma van honing, marsepein en rijp fruit. De smaak is volzoet en past heel goed bij blauwaderkazen of zachte desserts en gebak.
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Dessertwijn kun je ruwweg verdelen in twee categorieën: de niet versterkte en de versterkte dessertwijn. Bij de eerste deed de natuur al het werk, terwijl bij het tweede type de mens hielp door wat alcohol toe te voegen. Dit met als doel het onderbreken van de gisting, zodat er in de wijn nog restsuiker overblijft. De stelregel bij dessertwijn is: de wijn moet zeker zo zoet zijn als het dessert, zo niet dan lijkt de wijn te droog. Toen de eigenaar van Château d’Yquem werd gevraagd waarbij hij zijn legendarische Sauternes wijn zelf graag dronk, luidde zijn antwoord: ‘Bij alles behalve het dessert. ‘ Veel zoete wijnen zijn namelijk niet zoet genoeg voor suikerrijke nagerechten. Sauternes en soortgenoten, zoals bijvoorbeeld Sainte-Croix-du-Mont, verliezen dan zelfs een deel van hun rijkdom en smaken ineens wat schraler en zuurder. Waarmee we maar willen zeggen dat het zoetgehalte van een nagerecht bepalend is voor de keuze van de begeleidende wijn.
Lichte fruitdesserts met bijvoorbeeld aardbeien gaan geweldig met een Moscato d’Asti of de Brachetto d’Acqui. Bestaat het fruitdessert uit dikker, en rijper fruit, zoals abrikozen dan pakken we een Sauternes of een Saint-Croix-du-Mont. Bij een cheese cake heeft een Muscat de Rivesaltes weer de voorkeur.
Een verhaal apart vormen desserts van of met veel chocolade, want daar passen alleen heel enkele specifieke wijnen bij. Of het nu een chocolademousse betreft, een chocoladetaart of een ander dessert met veel chocolade, schenk dan een Pedro Ximénez – ook wel afgekort PX – uit Spanje of een Banyuls uit Collioure – het meest zuidelijk gelegen wijndorp van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Laat u zich vooral vrijblijvend door ons adviseren. Wij hebben voor ieder dessert de juiste dessertwijn in huis