Biologische wijn is nog altijd in opmars. En dat vinden wij een goede zaak! Het belangrijkste voordeel aan biologische wijn is dat er bij het verbouwen van de druiven niet met chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest mag worden gewerkt. Dat zorgt onder meer voor een gezonder bodemleven en meer biodiversiteit en is dus beter voor het milieu. Ook voor de boeren en omwonenden is het een stuk gezonder. Daarom vind je bij ons ruim 200 officieel gecertificeerde én buitengewoon lekkere bio-wijnen. (Bio)logisch!
Snel naar: biologische witte wijn | biologische rosé | biologische rode wijn
Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.
Stamp- en stoofpottenwijn bij uitstek
"Dit is één van de betere rode wijnen uit het Spaanse Almansa en van Bodegas Piqueras..." Lees meer
Mooi fruitige, licht kruidige rode wijn met een verfijnde geur van kers, pruim, zwarte bes, zoethout en jeneverbes. De smaak is vol en soepel met puur fruit, verfrissende zuren en fijne tannine.
Gastronomische, multi-inzetbare droge witte wijn. Subtiele geur van rijpe peer, perzik en groene kruiden. Frisdroog en mooi sappig. Milde, mondvullende wijn met een hartige bite in de finale. Bijvoorbeeld lekker bij salades met vis en gekruide groentegerechten.
Rijp, veel kracht, breed, zwart fruit en het sublieme tegenwicht van fijne zuren en dito tannines. Wat ons betreft de status van een 'cru' waardig.
Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Serieuze allemansvriend
"Terecht dat voor deze wijn wijnschrijvers 'omfietsen'. Heerlijke, sappige en vriendelijke Montepulciano. Zachte rode wijn 'gevuld' met kruidig kersenfruit, waardoor de wijn uitermate geschikt is voor buiten de maaltijd om, maar: hij is geweldig bij arrosticini - dat zijn lamsspiesjes van de grill..." Lees meer
Duitse rode wijn met de geur van kersen, rode bessen en een milde eikentoon. De smaak is rijp en zacht. Een mooie wijn bij gevogelte, konijnstoof of een milde kaas.
Dieprood van kleur en uitbundig van geur, met bramen, licht eikenhout en wat geroosterde koffietonen. De smaak zet rond, zacht en aromatisch in; de afdronk is kruidig en soepel. Geurige, volle rode wijn, prima bij kruidige gerechten, zowel koude voorgerechten als stoofgerechten.
Getest door Hubrecht Duijker
"Een van de weinige Spaanse producenten die van alleen garnacha tintorera (een kleur gevende garnachavariant) wijnen maakt, is Bodegas Piqueras in Almansa, even oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte en 60 kilometer van de kust..." Lees meer
Heerlijk frisse, droge witte wijn uit Oostenrijk, met een fruitig en kruidig aroma. De sappige smaak past goed bij salades en koude voorgerechten. Ook lekker als aperitief.
Franse rode wijn met de aromatische geur van rood fruit en een frisse kruidigheid. Fris, soepel en sappig van smaak. Heerlijke Rhône voor alledag. Prima bij koude voorgerechten of lichte grillschotels.
Fruitige, kruidige rode wijn uit Frankrijk, met een frisse, volle smaak. Lekker om zo te drinken, maar ook heel goed te combineren met licht gekruide gerechten.
Dieprood van kleur, kruidig en fruitig van geur met tonen van eikenhout. De smaakstructuur is vol, rond en met een aromatische afdronk en milde tannine. Uitstekend bij kruidige gerechten, van de grill of uit de oven.
Breed inzetbare, droge witte wijn uit Frankrijk, met het kenmerkende aroma van de sauvignondruif. Volle, frisdroge smaak: heerlijk als aperitief of bij vis en fruits de mer.
Getest door Hubrecht Duijker
"Het dorp Menetou-Salon is misschien bekender om zijn mooie château dan zijn witte wijn, maar die is toch ook het ontdekken waard..." Lees meer
Frisse witte wijn met een uitgesproken aroma van peer en vers geel fruit. Sappig van smaakinzet met een ronde ontwikkeling en milde afdronk. Een soepele wijn, heerlijk bij zeevruchten, een gebakken vis of milde pastaschotels.
Getest door Hubrecht Duijker
"Sylvie Vacheron heeft het nodige meegemaakt. Ze werd geboren op het door haar vader gecreëerde Rhône-domein Le Clos du Caillou, studeerde handelskennis, trouwde met Jean-Denis Vacheron, verhuisde naar diens wijngoed in Sancerre, trok samen met hem in 1996 terug naar de ouderlijke bezitting en runt deze nu alleen nadat Jean-Denis in 2002 overleed..." Lees meer
Indrukwekkende, complexe witte wijn met een delicate geur van gekonfijte citroen, limoen, appel, vanille en vuursteen. Intens sappig en tegelijk levendig fris met puur fruit in de smaak. De afdronk waaiert breed uit met krijtdroge nuances.
De hoofdrol in Bergerac is, net als in Bordeaux, vooral weggelegd voor de bekende, internationale druiven cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc. Er staan echter meer interessante druivenrassen aangeplant in de streek.
Om het bio-keurmerk te ontvangen, moet een wijn aan een aantal wettelijk vastgelegde voorwaarden voldoen. Biologische wijn (organic wine in het Engels) moet allereerst gemaakt zijn van biologisch geteelde druiven. Vervolgens moeten de druiven in de kelder volgens de richtlijnen voor biologische wijnbereiding verwerkt worden. In de praktijk betekent dat (in Europa althans) de volgende twee grote verschillen in regelgeving met conventionele (niet-biologische) wijn:
biologische wijn moet worden gemaakt zonder chemische pesticiden en kunstmest; het gebruik hiervan is wel toegestaan in conventionele wijnbouw;
bij het maken van biologische wijnen is er een lagere hoeveelheid toegevoegd sulfiet toegestaan dan bij het maken van niet-biologische wijnen (15-30% minder afhankelijk van de kleur en de wijnsoort).
N.B. Biologische wijn zonder sulfiet bestaat niet. Bij de wijnbereiding komt altijd sulfiet vrij. Een wijnmaker kan er wel voor kiezen om geen of heel weinig sulfiet toe te voegen. Dit zijn vaak biologisch werkende producenten, maar iedere wijnboer kan deze keuze maken.
Lees ook: “De wijn heeft sulfiet”
Het verschil tussen biologische wijn en conventionele wijn is daarmee nog niet meteen duidelijk. Biologische wijn moet altijd zonder kunstmest en pesticiden zijn geproduceerd en mag de maximale waarden toegevoegd sulfiet niet overschrijden. Maar daaruit volgt niet automatisch dat gewone wijnen altijd mét kunstmest en pesticiden gemaakt zijn en hogere doses toegevoegd sulfiet bevatten. Er zijn genoeg wijnboeren die niet officieel gecertificeerd biologisch zijn, maar wel een biologische werkwijze aanhangen. Ook zijn er producenten die duurzaam werken - soms te herkennen aan een keurmerk, zoals Terra Vitis. Zij proberen onder meer het gebruik van pesticiden en kunstmest tot een minimum te beperken. Dit zie je vaker in wijngebieden met een hoger risico op schimmels. In geval van nood kunnen deze wijnmakers hun oogst redden door terug te vallen op reguliere bestrijdingsmiddelen.
Ziet u soms door de bomen het bos niet meer met al die termen? Dat snappen we maar al te goed.