Dat wijnbouw niet nieuw is voor de Bekaavallei in Libanon blijkt uit een daar gevonden wijnpers - uit het bronzen tijdperk. Ook de Romeinen maakten er wijn, getuige de beroemde Bacchustempel in Baalbek. Van 1920 tot 1946 hadden de Fransen veel invloed in Libanon, ook op de Libanese wijnbouw. Ze introduceerden Franse druivenrassen, die nog steeds verbouwd worden: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache, Mourvèdre en Syrah. Château Musar werd gesticht in 1930. De oprichter was Gaston Hochar, telg uit een christelijke bankiersfamilie. Zijn druiven betrok hij uit de Bekaavallei, maar als kelder werd een slot tegen de westflank van de berg Libanon in gebruik genomen, met uitzicht op zee, en niet ver ten noorden van Beiroet.
Gaston had uitstekende Franse connecties - thuis werd ook Frans gesproken - en stuurde zijn oudste zoon op stage naar Château Langoa-Barton in Bordeaux. Het is vooral deze zoon geweest, de filosofisch ingestelde Serge, die de wijnen van Château Musar een wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Hun kracht is, zo pleegt hij te zeggen 'dat ze op een heel natuurlijke manier worden gemaakt. met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering; het zijn wijnen zonder make-up'.
Wat ook opmerkelijk is hun beperkte hoeveelheid. Van de 150 hectare die Château Musar in productie heeft, wordt slechts 20 tot 25 hectoliter per hectare geoogst. Dat is ongeveer half zoveel als in Bordeaux! Voorts ondergaan de icoonwijnen - geassembleerd uit vrijwel gelijke delen cabernet sauvignon, carignan en cinsault - een lagering van meer dan twaalf maanden in Franse vaten die niet werden getoast ('ik maak wijn, geen houtdrank'). Daarna volgt een jarenlange kelderrust. Onze wijn, zo stelt Serge, heeft al historie voordat hij gebotteld wordt.
De rode Château Musar, is uitgesproken traditioneel, zo niet ouderwets qua stijl, misschien wel een Bordeaux van heel vroeger. Zijn kleur is nooit donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid, alsmede wat hout, een meestal vitale frisheid en een hint van fruit. Alle Musars kunnen lang liggen en worden beter naarmate ze ouderen. En dat ze een eigen stijl hebben, beseft Serge terdege: 'Van onze wijnen houd je, of niet.' We hebben altijd de laatst uitgebrachte jaargang op voorraad, maar vraag gerust naar oudere jaargangen van deze icoonwijn.
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw Château Musar nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.
Licht gerijpte rode wijn met een subtiele geur van kers, pruim, vijg, kruidnagel en bosgrond. Elegant en heerlijk sappig met soepele tannines en een evenwichtige frisheid. De finale is kruidig met tonen van laurier, tijm en toast. Fraai om zo van te genieten, of te drinken bij tajine met kip, aubergine en olijven, of lamsbout met Provençaalse kruiden.
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Getest door Hubrecht Duijker
"Het is vooral Serge Hochar geweest, die de wijnen van Château Musar een wereldwijde bekendheid heeft gegeven..." Lees meer