De initiatiefnemers van Corpinnat wilden uit onvrede over het steeds slechter wordende imago van Cava en de afglijdende kwaliteit (vooral in Spanje door toedoen van zeer laag geprijsde wijnen) een aparte categorie met strengere eisen maken binnen de D.O. De eerste voorstellen waren dan ook gekoppeld aan de naam Cava. (Cava Corpinnat). De D.O. autoriteiten wilden dit niet accepteren omdat zij o.a. bezig zijn met het optuigen van de ‘Paratge’ classificatie waarbij verschillende percelen tot ‘cru’ status verheven worden. Paratge is Catalaans voor het Spaanse ‘Paraje’ en heeft betrekking op een specifieke plek binnen de D.O. Cava. Inmiddels zijn er 12 ‘Parajes’ vastgesteld. De al eerder losgemaakte groep producenten (waaronder Albet i Noya) die samenwerken onder de naam Classic Penedès wilde graag dat de Corpinnat bedrijven (waaronder Gramona en Recaredo) zich aansloten bij hen. Belangrijke verschillen zijn dat het de producenten van Classic Penedès toegestaan is om machinaal te oogsten, elders druiven te kopen en zelfs een kant en klare cava fles kunnen kopen bij andere producenten en daar hun eigen label op mogen plakken.
Classic Penedès in het kort: 100% bio, 100% afkomstig uit Penedes, Reserva kwaliteit met een minimale rijping van 15 maanden.
Corpinnat: 100% bio, van eigen wijngaarden en uitsluitend met de hand geoogst, in het eigen bedrijf verwerkt tot mousseux, minimale rijping van 18 maanden, 100% Penedes. Een stuk strenger en veel meer lijkend op de in Champagne gebruikte status van R.M. (récoltant manipulant)
‘Geboren in het hart van de Penedes.’ Cor = hart / Pinna = Penedes / Nat = geboren
Voor de start van het zelf maken van wijn in de jaren negentig werden de druiven van Castellroig aan Codorníu verkocht. De basiswijnen, voor toetreding in Corpinnat, waren 15 maanden op de lie gerijpt en zijn samengesteld van wijngaarden die verdeeld zijn over het hele bezit. Deze wijnen hebben de naam Castellroig. Inmiddels zijn ze 18 maanden op lie gerijpt.
Sabaté i Coca staat voor terroir getypeerde wijnen en worden altijd van dezelfde percelen wijngaard gemaakt. De naam is ontstaan door het samenvoegen van de namen van de ouders van Marcel. De familienaam van de vader is Sabaté (Catalaans voor het Spaanse ‘Zapatero’ / Schoenmaker) en Coca is de achternaam van de moeder. Coca is een plat en dun Catalaans brood, de Catalaanse ‘pizza’. Momenteel produceert Castellroig/Sabaté ongeveer 200.000 flessen per jaar.
In 2019 maakt Corpinnat slechts 2% van de totale Penedes cavaproductie uit. Maar ze vertegenwoordigen 50% van alle reserva wijnen.
Volgens Perswijn Magazine is onze wijnwinkel in Zwolle de (om)rit meer dan waard, maar u kunt uw Corpinnat nu ook veilig en eenvoudig online kopen via onze webwinkel Mondovino.nl. Wij bezorgen aan huis via PostNL.
Frisse Spaanse bubbel met een fijne mousse. In de geur florale tonen en wat citrus. De smaak zet frisdroog in en eindigt sappig en evenwichtig met een aanhoudende mousse. Prima aperitief, maar ook te combineren met frisse salades en tapas.
Fijne mousserende wijn uit Penedès. Jeugdig van geur met licht fruitige en florale nuances. De smaak is zacht, rond en eindigt fris en milddroog met een aanhoudende mousse. Prima aperitief, maar ook te combineren met zomerse salades en tapas.
Fraaie, complexe mousserende wijn uit Penedès. Verfijnde mousse, jeugdig en licht kruidig van geur met nuances van anijs, geel fruit en venkel. De smaak zet fris, sappig en droog in en eindigt aromatisch met een aanhoudende mousse.
Flesinhoud: 1500 ml
Intense en complexe bruiswijn uit de Penedès. Verfijnde mousse, gelaagd van geur met nuances van toast, rijpe ananas en gerijpte florale tonen. De smaak is droog, elegant en met een lange, aanhoudende en aromatische afdronk.
Fraaie, complexe mousserende wijn uit Penedès. Verfijnde mousse, jeugdig en licht kruidig van geur met nuances van anijs, geel fruit en venkel. De smaak zet fris, sappig en droog in en eindigt aromatisch met een aanhoudende mousse.