Welke wijn bij vis?

We leggen het uit.

Lees verder

Benieuwd hoe je een wijn kiest bij je visgerecht? In dit artikel ontdek je welke wijn je het beste kunt combineren met welke vissoort en lees je meer over de rol van de bereidingswijze van de vis en de overige ingrediënten in het gerecht. Snel kiezen? Ga dan meteen naar ons handige overzicht onderaan de pagina. 

Wijn & vis: een paar vuistregels

Bij het combineren van wijn en vis zijn er, behalve de vissoort, nog een aantal dingen handig om op te letten:

  • de structuur van de vis (mager, vet, zacht, vlezig)
  • de bereidingswijze (rauw, pocheren, bakken, grillen, roken)
  • de overige ingrediënten (saffraan, romige saus, asperges, olijven, paddenstoelen)

Al deze factoren zijn namelijk bepalend voor de wijnkeuze. Om tot een goede afstemming te komen, kun je de volgende vuistregels gebruiken:

  • bij magere vis past vaak lichtere, frissere wijn, bij vette, zachte vis zachtere, vollere wijn, bij vlezige vis past stevigere wijn
  • bij uitgesproken smaken door de bereiding, zoals roken of grillen, kun je ook kiezen voor wijnen met een meer uitgesproken karakter; bij neutralere bereidingen, zoals pocheren, mag ook de wijn subtieler zijn;
  • hetzelfde geldt voor de overige ingrediënten: houd met uitgesproken smaken, zoals die van asperges of olijven, rekening in je wijnkeuze
  • bij simpele gerechten passen eenvoudigere wijnen (sardines uit blik met Vinho Verde), bij chique bereidingen passen luxere wijnen (zeetong en witte Bourgogne)

Natuurlijk voorzien we je altijd graag van advies. En door veel uit te proberen word je vanzelf een expert!

Rode wijn bij vis?

Vis wordt meestal gecombineerd met witte wijn, maar kan ook geweldig smaken met rosé en rode wijn. Bij het kiezen van een rode wijn bij vis is het handig om erop te letten dat de wijn niet te veel tannines bevat. Het stroeve mondgevoel van tannine kan namelijk versterkt worden door vis. Kies dus óf voor sappige, fruitige rode wijnen óf werk met ingrediënten die de tannine van de rode wijn op kunnen vangen, zoals pancetta, bladerdeeg of een rijke, romige saus.

Domaine Coudoulet Pays d'Oc Pinot Noir 2023

  • Sappig, fruitig en subtiel kruidig
  • Licht gekoeld nóg lekkerder
  • Heerlijk bij kip uit de oven
15
Vinum
2022
Vinum: 15 punten

Sehr fruchtig, Erdbeerkonfitüre, rote Beeren, Rote Johannisbeere, rauchige Noten, dezent fruchtig, süffig, saftig, verspielt, recht lang am Gaumen, mit sehr geschmeidigen Tanninen.
Perswijn
2022
Perswijn: 4,5 sterren

Open, aardbei, framboos, zacht kruidig, elegant, fris, souplesse, opwekkend bittertje
9-
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9-

Geurt hier niet als een poging tot grote bourgogne, maar biedt verrukkelijk Zuid-Frans karakter in pinot noir-vorm. Een groot plezier voor een klein prijsje.
Perswijn
2022
Perswijn:

Sappig rood fruit met een prettige kruidigheid. Geen opsmuk, gewoon genieten.

9,85

Vanaf 12 flessen 9,03 per fles

Wijn bij kabeljauw

Kabeljauw is een magere witvis, met een delicate smaak en een zachte, iets vlokkige structuur. Hierdoor kun je kabeljauw het beste combineren met lichte, frisse witte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse Pinot Grigio, Sauvignon Blanc uit de Loire, of een frisse Oostenrijkse Grüner Veltliner. Ook een niet-houtgerijpte Chardonnay als Chablis, of een Zuid-Franse Picpoul kan heerlijk smaken bij kabeljauw. Ga je voor een rijkere bereiding, zoals met een romige saus of risotto, kun je ook voor een vollere, romigere witte wijn kiezen. Suggesties: Chardonnay met iets eiken, witte Rioja, of een witte Rhône. Ga je voor een hartige bereiding, bijvoorbeeld met linzen en pancetta, kun je ook goed een sappige lichte rode wijn bij de kabeljauw schenken. Denk aan een fruitige Pinot Noir, Gamay of Corvina.

Domaine du Fraisse Touraine Sauvignon Blanc 2023

  • Expressief, levendig en verkwikkend
  • Uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding
  • Prachtig als aperitief of bij vis(voor)gerechten
Goud
Concours Mondial
2022
Perswijn
2021
Perswijn: 3,5 sterren

Peer en perzik, meloen, kruisbessen, zacht en lichtvoetig, zuren, hint grassig

10,40

Vanaf 12 flessen 9,53 per fles

Wijn bij tonijn

Tonijn is een stevige zoutwatervis, met een uitgesproken, maar toch subtiele smaak en een vlezige structuur. Tonijn is dan ook bij uitstek een vis die je, behalve met wit, ook prima kunt combineren met rosé en rode wijn. Witte wijnen die goed matchen met rauwe tonijn (ceviche, tonijncarpaccio) zijn bijvoorbeeld Portugese Vinho Verde en Alvarinho, Spaanse Albariño, Griekse Assyrtiko, of Siciliaans wit van de Etna. Ook Zuid-Italiaanse witte wijnen als Greco of Fiano passen goed bij tonijn. Ga je voor rosé is Provence-rosé een klassieke combi, of het nu bij de salade niçoise of de tonijnsteak is. Ook rosé van de Etna past er goed bij. Ga je voor rood (lekker bij tonijnsteak), denk dan bijvoorbeeld aan een Bourgogne Pinot Noir, zoals rode Sancerre, Beaujolais of een Nieuw-Zeelandse Pinot, maar ook aan Dolcatto of Valpolicella uit Italië of Oostenrijkse Zweigelt

R de Rimauresq Côtes de Provence Cru Classé Rosé 2023

  • Door Cru Classé-domein Rimauresq
  • Verfijnd en krachtig, met lengte en bewaarpotentieel
  • Fantastisch bij bouillabaisse, gegrilde vis en kruidig lamsvlees
9
Hamersma
2023
De Grote Hamersma: 9

Koop Rimauresq. Deze en de andere. Proef en vergelijk. Ontdek nuances in subtiliteit. Kan geen Zen-meester tegenop.
9+
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9+

Ook dit jaar weer kruidig, elegant en gevuld met relevante vruchten. Zo'n R mag van ons in iedere maand zitten. Extra aanrader: inmiddels biologisch gecertificeerd.
Perswijn
2021
Perswijn: 5 sterren

Zuiver, fris, citrusbloesem, perzik, kruidig, smaakvol, mooi fruit, sap, zuren, fijne structuur

23,95

Vanaf 12 flessen 21,95 per fles

Wijn bij zalm

Net als tonijn, is ook zalm een stevige vissoort, maar dan met een rijke smaak en vettere structuur. Je kunt zalm op vele manieren bereiden, en dus ook met vele verschillende wijnen combineren. En dan kun je ook nog kiezen of je de wijn wilt laten aansluiten bij het gerecht, of juist het contrast op wilt zoeken. Als algemene vuistregel kun je aanhouden dat zalm vanwege z'n rijke, vettige karakter goed matcht met vollere witte wijnen, zoals in eiken gerijpte Chardonnay, Viognier, witte Rhône of witte Rioja. Zoek je het contrast op met het vette van de vis, ga je juist toe naar wijn met meer frisse zuren. Denk bijvoorbeeld aan Duitse Riesling, Sauvignon Blanc uit de Loire, Chili of Nieuw-Zeeland, Gros-Manseng uit de Sud-Ouest of een frissere stijl witte Bourgogne (Chablis, Mâconnais). Bij gerookte zalm zijn bubbels (in wit én rosé) verrassend lekker! Het kan Champagne zijn, maar ook Crémant, Sekt of Franciacorta. Ook rosé en rood kunnen goed met zalm. Denk aan de Provence, Languedoc of Rhône voor rosé. Rode wijn die goed past bij zalm is bijvoorbeeld Chinon, Beaujolais, (Bourgogne) Pinot Noir of Valpolicella.

Révélation Pays d'Oc Chardonnay 2022

  • Door bourguignon Laurent Delaunay
  • Gerijpt in kleine houten vaten van Frans eiken
  • Zeer succesvolle luxe huiswijn; past bij veel gelegenheden
Perswijn
2022
Perswijn: 4,5 sterren

Hout, vanille, citrus, tropisch fruit, romig, structuur, kracht, mild zuur, lengte
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Onmiskenbaar een chardonnay-met-hout. Maar even onmiskenbaar een keurig opgevoede. Het hout ondersteunt, overheerst niet. Het chardonnayfruit is rijk, doch niet overdadig.

11,95

Vanaf 12 flessen 10,95 per fles

Onze favoriete wijn-viscombi's

Hemelse wijn-viscombi's uitproberen? Voor deze vijf mag u ons 's nachts wakker maken:

Wijn bij vis - een overzicht

 
Vissoort Bijpassende wijn
Ansjovis Vinho verde, Fino of Manzanilla sherry
Dorade Pinot Grigo, Sauvignon Blanc, Albariño
Forel Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc
Haring Cava, Sherry (Manzanilla/Fino), Muscadet
Heek Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Heilbot Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Gris
Inktvis Vermentino, Etna Rosé, Mencía
Kabeljauw (skrei, tilapia pangasius) Touraine, Gavi, 
Makreel Riesling, Sauvignon Blanc, Gamay
Sardines Alvarinho, Txakoli, Assyrtiko
Schol (griet, tarbot, (slip)tong Vol, romig wit (Chardonnay, Chenin Blanc)
Tonijn Vinho Verde, Provence Rosé, Pinot Noir
Zalm Chardonnay, Viognier, Valpolicella
Zeebaars Picpoul, Albariño, Sauvignon Blanc
Zwaardvis (zeeduivel) Fiano, Greco, Etna Bianco

 

Meer wijnspijsinspiratie

Wijn & vlees

Wijn & vlees

Benieuwd welke wijn hemels combineert met welk vleesgerecht? Je ontdekt het hier!

Even geduld a.u.b.