Benieuwd hoe je een wijn kiest bij je visgerecht? In dit artikel ontdek je welke wijn je het beste kunt combineren met welke vissoort en lees je meer over de rol van de bereidingswijze van de vis en de overige ingrediënten in het gerecht. Snel kiezen? Ga dan meteen naar ons handige overzicht onderaan de pagina.
Bij het combineren van wijn en vis zijn er, behalve de vissoort, nog een aantal dingen handig om op te letten:
Al deze factoren zijn namelijk bepalend voor de wijnkeuze. Om tot een goede afstemming te komen, kun je de volgende vuistregels gebruiken:
Natuurlijk voorzien we je altijd graag van advies. En door veel uit te proberen word je vanzelf een expert!
Vis wordt meestal gecombineerd met witte wijn, maar kan ook geweldig smaken met rosé en rode wijn. Bij het kiezen van een rode wijn bij vis is het handig om erop te letten dat de wijn niet te veel tannines bevat. Het stroeve mondgevoel van tannine kan namelijk versterkt worden door vis. Kies dus óf voor sappige, fruitige rode wijnen óf werk met ingrediënten die de tannine van de rode wijn op kunnen vangen, zoals pancetta, bladerdeeg of een rijke, romige saus.
9,85
Vanaf 12 flessen 9,03 per fles
Kabeljauw is een magere witvis, met een delicate smaak en een zachte, iets vlokkige structuur. Hierdoor kun je kabeljauw het beste combineren met lichte, frisse witte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse Pinot Grigio, Sauvignon Blanc uit de Loire, of een frisse Oostenrijkse Grüner Veltliner. Ook een niet-houtgerijpte Chardonnay als Chablis, of een Zuid-Franse Picpoul kan heerlijk smaken bij kabeljauw. Ga je voor een rijkere bereiding, zoals met een romige saus of risotto, kun je ook voor een vollere, romigere witte wijn kiezen. Suggesties: Chardonnay met iets eiken, witte Rioja, of een witte Rhône. Ga je voor een hartige bereiding, bijvoorbeeld met linzen en pancetta, kun je ook goed een sappige lichte rode wijn bij de kabeljauw schenken. Denk aan een fruitige Pinot Noir, Gamay of Corvina.
10,40
Vanaf 12 flessen 9,53 per fles
Tonijn is een stevige zoutwatervis, met een uitgesproken, maar toch subtiele smaak en een vlezige structuur. Tonijn is dan ook bij uitstek een vis die je, behalve met wit, ook prima kunt combineren met rosé en rode wijn. Witte wijnen die goed matchen met rauwe tonijn (ceviche, tonijncarpaccio) zijn bijvoorbeeld Portugese Vinho Verde en Alvarinho, Spaanse Albariño, Griekse Assyrtiko, of Siciliaans wit van de Etna. Ook Zuid-Italiaanse witte wijnen als Greco of Fiano passen goed bij tonijn. Ga je voor rosé is Provence-rosé een klassieke combi, of het nu bij de salade niçoise of de tonijnsteak is. Ook rosé van de Etna past er goed bij. Ga je voor rood (lekker bij tonijnsteak), denk dan bijvoorbeeld aan een Bourgogne Pinot Noir, zoals rode Sancerre, Beaujolais of een Nieuw-Zeelandse Pinot, maar ook aan Dolcatto of Valpolicella uit Italië of Oostenrijkse Zweigelt
23,95
Vanaf 12 flessen 21,95 per fles
Net als tonijn, is ook zalm een stevige vissoort, maar dan met een rijke smaak en vettere structuur. Je kunt zalm op vele manieren bereiden, en dus ook met vele verschillende wijnen combineren. En dan kun je ook nog kiezen of je de wijn wilt laten aansluiten bij het gerecht, of juist het contrast op wilt zoeken. Als algemene vuistregel kun je aanhouden dat zalm vanwege z'n rijke, vettige karakter goed matcht met vollere witte wijnen, zoals in eiken gerijpte Chardonnay, Viognier, witte Rhône of witte Rioja. Zoek je het contrast op met het vette van de vis, ga je juist toe naar wijn met meer frisse zuren. Denk bijvoorbeeld aan Duitse Riesling, Sauvignon Blanc uit de Loire, Chili of Nieuw-Zeeland, Gros-Manseng uit de Sud-Ouest of een frissere stijl witte Bourgogne (Chablis, Mâconnais). Bij gerookte zalm zijn bubbels (in wit én rosé) verrassend lekker! Het kan Champagne zijn, maar ook Crémant, Sekt of Franciacorta. Ook rosé en rood kunnen goed met zalm. Denk aan de Provence, Languedoc of Rhône voor rosé. Rode wijn die goed past bij zalm is bijvoorbeeld Chinon, Beaujolais, (Bourgogne) Pinot Noir of Valpolicella.
11,95
Vanaf 12 flessen 10,95 per fles
Hemelse wijn-viscombi's uitproberen? Voor deze vijf mag u ons 's nachts wakker maken:
Vissoort | Bijpassende wijn |
---|---|
Ansjovis | Vinho verde, Fino of Manzanilla sherry |
Dorade | Pinot Grigo, Sauvignon Blanc, Albariño |
Forel | Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc |
Haring | Cava, Sherry (Manzanilla/Fino), Muscadet |
Heek | Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay |
Heilbot | Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Gris |
Inktvis | Vermentino, Etna Rosé, Mencía |
Kabeljauw (skrei, tilapia pangasius) | Touraine, Gavi, |
Makreel | Riesling, Sauvignon Blanc, Gamay |
Sardines | Alvarinho, Txakoli, Assyrtiko |
Schol (griet, tarbot, (slip)tong | Vol, romig wit (Chardonnay, Chenin Blanc) |
Tonijn | Vinho Verde, Provence Rosé, Pinot Noir |
Zalm | Chardonnay, Viognier, Valpolicella |
Zeebaars | Picpoul, Albariño, Sauvignon Blanc |
Zwaardvis (zeeduivel) | Fiano, Greco, Etna Bianco |
Benieuwd welke wijn hemels combineert met welk vleesgerecht? Je ontdekt het hier!
Voordelen eigen account