Op zoek naar een lekkere bijpassende wijn bij je vleesgerecht? Op deze pagina lees je welke wijn past bij de belangrijkste vleessoorten. Ook geven we je een paar handige tips en delen we onze favoriete combi's. Snel kiezen? Ga dan meteen naar het overzicht onderaan de pagina.
De volgende zaken zijn handig om in de gaten te houden bij het combineren van wijn en vlees:
Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? We staan altijd voor je klaar met een passend advies.
Met een rode wijn bij rundvlees zit je eigenlijk altijd goed. En de opties zijn eindeloos! Klassieke keuzes zijn wijnen gemaakt van cabernet sauvignon, sangiovese, nebbiolo, malbec of pinot noir. Bij een verfijnder rundvleesgerecht, zoals biefstuk of ossenhaas, past een elegantere rode, zoals een Chianti Classico of een Bourgogne Pinot Noir. Ga je voor een steviger vleesgerecht, kun je ook voor een krachtigere rode wijn gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Argentijnse Malbec, een rode Bordeaux, of een Syrah uit de Noord-Rhône of Australië. Ga je voor de spannende combi met wit? Dan kun je de rijke smaak van het vlees prima aanvullen met een volle, ronde witte wijn, zoals een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc of een rijke witte Rhône. Ook kun je voor een krachtige frisse witte gaan, zoals een serieuze Riesling, of een luxere Sancerre. Experimenteer en laat je verrassen!
16,95 per fles
Ook bij lam is rode wijn de meest voor de hand liggende keuze. Misschien wel de meest klassieke combinatie is lam met Rioja. De Rioja-streek staat niet alleen bekend om z'n fantastische rode wijnen van tempranillo en garnacha, maar ook om z'n goddelijke lamsgerechten. Het gezegde 'what grows together goes together, gaat hier zeker op. Nog wat klassiekers voor bij lam zijn wijnen van cabernet franc en pinot noir (zalig bij zuiglam), cabernet sauvignon of syrah (bijvoorbeeld bij geroosterd lam) en sangiovese (geweldig bij lams-ossobuco). Van de gebaande paden afwijken? Combineer lam dan eens met een stevige rosé!
15,50
Vanaf 12 flessen 14,21 per fles
Bij varkensvlees kun je vele kanten op qua wijn. Ga voor sappig rood, voor wat rijker wit met frisse zuren of zelfs voor een wat vollere, kruidige rosé. Uiteraard is het zinvol om rekening te houden met welk stuk van het varken je eet, wat de bereidingswijze is en welke verdere bepalende smaken er in het gerecht zitten. Maak je buikspek, kun je het beste kiezen voor een wijn met frisse zuren, die tegenwicht bieden aan de vette smaak van het gerecht. Neem bijvoorbeeld een Riesling voor wit, of een Pinot Noir of Mencía voor rood. Bij kruidige varkensworstjes past een wat rijpere, kruidige rode wijn, zoals een blend van grenache, syrah en mourvèdre. Pulled pork van de barbecue? Probeer dan eens een volle rosé, of een zwoele rode Zinfandel of Primitivo. Geroosterd varkensvlees kun je goed combineren met Viognier of Chenin Blanc voor wit, of Toscaans rood als Chianti Classico of Rosso di Montalcino. Bevat het gerecht zoetere smaken (zoals gestoofde appel, kastanjepuree of gedroogd fruit)? Kies dan ook voor een wijn met een rijpere smaak of een licht zoetje. Wees voorzichtig met eikengerijpte wijnen in combinatie met varkensvlees.
13,95 11,95 per fles
Kalfsvlees komt van jonge runderen. Het is blank van kleur en mals en subtiel van smaak. Je kunt kalfsvlees combineren met voller wit, rosé en frisser en voller rood - afhankelijk van de bereiding. Bij romige kalfsgerechten, zoals de klassieke Franse blanquette de veau, smaakt een volle, romige witte wijn uitstekend. Denk bijvoorbeeld aan een witte Bourgogne, of een witte Rhône of Rioja met wat eiken. Bij een kalfsschnitzel is zowel frisser wit als elegant rood heerlijk. Probeer eens een Oostenrijkse Grüner Veltliner of en Italiaanse Lagrein. Saltim bocca, de Italiaanse klassieker van in witte wijn gesmoord kalfsvlees met prosciutto en salie, is bijvoorbeeld heerlijk met een sappige Toscaanse Sangiovese, een rosé van de Etna of een witte Soave. Bij krachtigere kalfsvleesgerechten, zoals kalfslende, -karbonade of osso bucco, kun je ook voor krachtigere rode wijnen kiezen. Een verfijnd gerecht als kalfszwezerik combineert het best met een elegante wijn, zoals Chardonnay of Pinot Noir uit de Bourgogne.
9,95
Vanaf 12 flessen 9,12 per fles
Sublieme wijn-vleescombinaties proberen? Dit zijn onze favoriete matches:
Vleessoort | Bijpassende wijn |
Beenham | Pinot Blanc/Weisburgunder, Gamay, Pinot Noir, Zweigelt |
Biefstuk | Merlot, Pinotage, Tempranillo |
Buikspek | Riesling, Pinot Noir, Mencía, Barbera, Sangiovese, rode Etna |
Entrecote | Bordeaux, Noord-Rhône, Ribera del Duero, Rioja |
Hamburger | Zinfandel, Primitivo, Merlot, Malbec, Shiraz, Pinotage |
Kalfsoester | Chardonnay, Soave, Pinot Noir, Sangiovese |
Lamsbout | Rioja, Alentejo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese |
Ossenhaas/tournedos | Beaujolais, Chinon, Givry (Pinot Noir), Barbera, Sangiovese |
Osso buco (kalf) | Pinot Noir, Barbera, Dolcetto, Chianti Classico |
Picanha | Malbec, Bordeaux, Californische Cabernet Sauvignon, Carmenère |
Ribeye | Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Douro, Malbec/Cahors, Shiraz/Syrah, Super Tuscans |
Schnitzel (kalf/varken) | Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Grigio, Gamay, Lagrein, Pinot Noir |
Steak tartare | Chablis, Aligoté, Assyrtiko, Pinot Noir, Beaujolais |
Spareribs | Zinfandel, Primitivo, Negroamaro |
Varkenshaas | Chardonnay, Chenin Blanc, Viognier, Merlot, Tempranillo, Sangiovese |
Voordelen eigen account