Wijn bij vlees?

We leggen het uit.

Lees verder

Op zoek naar een lekkere bijpassende wijn bij je vleesgerecht? Op deze pagina lees je welke wijn past bij de belangrijkste vleessoorten. Ook geven we je een paar handige tips en delen we onze favoriete combi's. Snel kiezen? Ga dan meteen naar het overzicht onderaan de pagina.

Wijn & vlees: een paar tips

De volgende zaken zijn handig om in de gaten te houden bij het combineren van wijn en vlees:

  • Een snelle vuistregel: bij rood vlees (rund, lam) past rode wijn, bij wit vlees (kalf) past witte wijn, rosé of een elegante, lichte rode. Varkensvlees zit tussen wit en rood vlees in en kan worden gecombineerd met wit, rosé of rood.
  • Witte wijn bij rood vlees dan een no go? Niet per se! Het zijn tenslotte de uitzonderingen die de regel bevestigen. Als je witte wijn met rood vlees gaat combineren, is het belangrijk om te letten op structuur en gewicht van de wijn en het gerecht.
  • Behalve de vleessoort, kun je rekening houden met de bereiding van het vlees. Bij gebakken rood vlees met meer bite, kies je een middelzware rode wijn met frisheid en pit. Bij gestoofd vlees kun je kiezen voor een rondere, zwoelere rode wijn. Bij gegrild vlees, kun je ook een krachtigere rode wijn selecteren.
  • Ook de overige ingrediënten in het gerecht, zoals de saus of het bijgerecht, kunnen relevant of zelfs bepalend zijn voor de wijnkeuze; zeker wanneer het uitgesproken smaken betreft (zoals blauwe kaas, groene asperges, of een pittige pepersaus). 

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? We staan altijd voor je klaar met een passend advies. 

Wijn bij rundvlees

Met een rode wijn bij rundvlees zit je eigenlijk altijd goed. En de opties zijn eindeloos! Klassieke keuzes zijn wijnen gemaakt van cabernet sauvignon, sangiovese, nebbiolo, malbec of pinot noir. Bij een verfijnder rundvleesgerecht, zoals biefstuk of ossenhaas, past een elegantere rode, zoals een Chianti Classico of een Bourgogne Pinot Noir. Ga je voor een steviger vleesgerecht, kun je ook voor een krachtigere rode wijn gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Argentijnse Malbec, een rode Bordeaux, of een Syrah uit de Noord-Rhône of Australië. Ga je voor de spannende combi met wit? Dan kun je de rijke smaak van het vlees prima aanvullen met een volle, ronde witte wijn, zoals een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc of een rijke witte Rhône. Ook kun je voor een krachtige frisse witte gaan, zoals een serieuze Riesling, of een luxere Sancerre. Experimenteer en laat je verrassen!

Revancha Mendoza Peon Malbec 2022

  • Gemaakt door gevierd wijnmaker Roberto de la Mota en zijn zoon Rodrigo
  • Van druiven geoogst in Altamira, topterroir in Valle de Uco
  • Puur en expressief, met een volle, verleidelijke smaak
90
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 90 punten

Plum, dried flower, earth and citrus rind aromas. Lightly chewy on the palate with a medium body and an earthy yet fresh finish. Drink now or try from 2025.
9-
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9-

Vol fruit, vol karakteristieke stoere leergeuren, maar daaronder een statigheid, een sjieke ingetogenheid die zeldzaam is in Argentijnse malbec.
91
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 91 punten

Warm, ripe and spicy with aromas of blueberries, mushrooms, plums and nutmeg. It’s full-bodied, broad and creamy, with powdery tannins that wrap around the dark fruit. Drink now.
92
Vinous
2021
Vinous: 92 punten

The nose presents plum, herbs, violets, lavender and bay leaf. Dry and chalky on the palate, the juicy, nimble mouthfeel precedes a compact, lasting, flavor-packed finish. This is textbook Altamira.

16,95 per fles

Wijn bij lamsvlees

Ook bij lam is rode wijn de meest voor de hand liggende keuze. Misschien wel de meest klassieke combinatie is lam met Rioja. De Rioja-streek staat niet alleen bekend om z'n fantastische rode wijnen van tempranillo en garnacha, maar ook om z'n goddelijke lamsgerechten. Het gezegde 'what grows together goes together, gaat hier zeker op. Nog wat klassiekers voor bij lam zijn wijnen van cabernet franc en pinot noir (zalig bij zuiglam), cabernet sauvignon of syrah (bijvoorbeeld bij geroosterd lam) en sangiovese (geweldig bij lams-ossobuco). Van de gebaande paden afwijken? Combineer lam dan eens met een stevige rosé!

Bodegas Artélan Rioja Reserva 2019

  • Door getalenteerd wijnmaker Tao Platon
  • Met 14 maanden vatrijping en 3 jaar flesrijping
  • Heerlijk bij gegrild lamsvlees of gerijpte harde kazen
8,5
Hamersma
2019
De Grote Hamersma: 8,5

Duidelijk hout, onmiskenbaar rioja, maar met een nog veel uitgebreider boeket aan geuren en smaken onder die imposante hout-, vanille- en fruitsmaken.
WineLife
2018
WineLife: 4 sterren

Kruidig (laurier), toegankelijk en zwoel. Kersen, bosvruchten, bosgrond en leder in de lead. Soepel sap. Lekker drogend in de afdronk. Een typische klassieker.
Por Favor
2018
Por Favor Spanje:

Een weergaloze, klassieke Spaanse Rioja, die vraagt om vlees van de grill. En sla gerust een doosje of wat extra in; deze mooie Reserva kan nog makkelijk enkele jaren verder rijpen in de fles.
92
Tim Atkin
2018
Tim Atkin MW: 92 punten

Matured in one-third new wood, this is bright, forward and ready to drink, with appealing sweet spices, good focus and fine-grained tannins. 2023-28

15,50

Vanaf 12 flessen 14,21 per fles

Wijn bij varkensvlees

Bij varkensvlees kun je vele kanten op qua wijn. Ga voor sappig rood, voor wat rijker wit met frisse zuren of zelfs voor een wat vollere, kruidige rosé. Uiteraard is het zinvol om rekening te houden met welk stuk van het varken je eet, wat de bereidingswijze is en welke verdere bepalende smaken er in het gerecht zitten. Maak je buikspek, kun je het beste kiezen voor een wijn met frisse zuren, die tegenwicht bieden aan de vette smaak van het gerecht. Neem bijvoorbeeld een Riesling voor wit, of een Pinot Noir of Mencía voor rood. Bij kruidige varkensworstjes past een wat rijpere, kruidige rode wijn, zoals een blend van grenache, syrah en mourvèdre. Pulled pork van de barbecue? Probeer dan eens een volle rosé, of een zwoele rode Zinfandel of Primitivo. Geroosterd varkensvlees kun je goed combineren met Viognier of Chenin Blanc voor wit, of Toscaans rood als Chianti Classico of Rosso di Montalcino. Bevat het gerecht zoetere smaken (zoals gestoofde appel, kastanjepuree of gedroogd fruit)? Kies dan ook voor een wijn met een rijpere smaak of een licht zoetje. Wees voorzichtig met eikengerijpte wijnen in combinatie met varkensvlees.

Salcheto Chianti Biskero 2023

  • Gemaakt van sangiovese, canaiolo, mammolo en merlot
  • Kruidig en soepel dankzij subtiele eikeninvloed
  • Heerlijk bij pizza, pasta of gebraden kip
91
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 91 punten

Youthful and fragrant nose of wild cherries, raspberries, licorice and cinnamon. It’s medium-bodied, crunchy and firm. From organically grown grapes. Sustainable. Drink now or try in a year or two.
15
Perswijn
2022
Perswijn: 15 punten

Fijn kersen en kruidig. Elegant en lichtvoetig, zachte zuren.
92
Wine Enthusiast
2022
WineEnthusiast.com: 92 punten

That balance continues on the palate before a hot, exciting, peppery finish. A linear, fresh wine made with the most conscientious of practices. A very fine example of this category.
90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

Rich brambly fruit, spices and cherry stones on the nose with an equally fruity palate. Vibrant cherries, raspberries and potpourri on the medium-bodied palate with fresh acidity and firm tannins.

13,95 11,95 per fles

Aanbieding geldig t/m 28 februari

Wijn bij kalfsvlees

Kalfsvlees komt van jonge runderen. Het is blank van kleur en mals en subtiel van smaak. Je kunt kalfsvlees combineren met voller wit, rosé en frisser en voller rood - afhankelijk van de bereiding. Bij romige kalfsgerechten, zoals de klassieke Franse blanquette de veau, smaakt een volle, romige witte wijn uitstekend. Denk bijvoorbeeld aan een witte Bourgogne, of een witte Rhône of Rioja met wat eiken. Bij een kalfsschnitzel is zowel frisser wit als elegant rood heerlijk. Probeer eens een Oostenrijkse Grüner Veltliner of en Italiaanse Lagrein. Saltim bocca, de Italiaanse klassieker van in witte wijn gesmoord kalfsvlees met prosciutto en salie, is bijvoorbeeld heerlijk met een sappige Toscaanse Sangiovese, een rosé van de Etna of een witte Soave. Bij krachtigere kalfsvleesgerechten, zoals kalfslende, -karbonade of osso bucco, kun je ook voor krachtigere rode wijnen kiezen. Een verfijnd gerecht als kalfszwezerik combineert het best met een elegante wijn, zoals Chardonnay of Pinot Noir uit de Bourgogne. 

Abbotts & Delaunay Pays d'Oc Les Fruits Sauvages Chardonnay 2023

  • Van Bourgogne-familie Delaunay
  • Deels vergist in nieuwe eikenhouten vaten
  • Heerlijk als borrelwijn en aan tafel
Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Citrus, meloen, peer, bloesem, rond, room, sappig, milde zuren, toegankelijk
8
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 8

Flink meer pit en karakter dan de doorsnee-chardonnay uit de oneindige wijnoceaan van Zuid-Frankrijk. Fijn van fruit, helder van zuren, en onder het gulle chardonnayfruit zonnige Zuid-Franse smaken.

9,95

Vanaf 12 flessen 9,12 per fles

Onze favoriete wijn-vleescombi's

Sublieme wijn-vleescombinaties proberen? Dit zijn onze favoriete matches:

Wijn & vlees - een overzicht

Vleessoort Bijpassende wijn
Beenham Pinot Blanc/Weisburgunder, Gamay, Pinot Noir, Zweigelt
Biefstuk Merlot, Pinotage, Tempranillo
Buikspek Riesling, Pinot Noir, Mencía, Barbera, Sangiovese, rode Etna
Entrecote Bordeaux, Noord-Rhône, Ribera del Duero, Rioja
Hamburger Zinfandel, Primitivo, Merlot, Malbec, Shiraz, Pinotage
Kalfsoester Chardonnay, Soave, Pinot Noir, Sangiovese
Lamsbout Rioja, Alentejo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Ossenhaas/tournedos Beaujolais, Chinon, Givry (Pinot Noir), Barbera, Sangiovese
Osso buco (kalf) Pinot Noir, Barbera, Dolcetto, Chianti Classico
Picanha Malbec, Bordeaux, Californische Cabernet Sauvignon, Carmenère
Ribeye Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Douro, Malbec/Cahors, Shiraz/Syrah, Super Tuscans
Schnitzel (kalf/varken) Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Grigio, Gamay, Lagrein, Pinot Noir
Steak tartare Chablis, Aligoté, Assyrtiko, Pinot Noir, Beaujolais
Spareribs Zinfandel, Primitivo, Negroamaro
Varkenshaas Chardonnay, Chenin Blanc, Viognier, Merlot, Tempranillo, Sangiovese

 

Meer wijnspijsinspiratie

Even geduld a.u.b.