Voor vier personen:
2 eendenborsten
aluminiumfolie
sap van 3 sinsaasappels
1 dl Grand Marnier
1 kruidnagel
1 eetlepel honing
1 hele broccoli
2 tl crème fraiche
zout
Bereiding:
Kook de broccoli gaar en pureer vervolgens met een vork en meng met 2 theelepels crème fraiche. Snijd het vlees schoon, snijd eventuele haren of veren weg uit het vet. Snijd de vliezen en eventueel bloed weg van het vlees. Snijd het vet om de 0,5 cm met een scherp mes tot op het vlees, haaks op de lengterichting. Hiertussen kan je later makkelijk trancheren. Bak de een op de huid 4 tot 6 minuten en bak vervolgens de eend 2 tot 4 minuten op het vlees. Voor het bakken van een tamme, vette eend gebruik je geen extra boter, maar voor (wilde) eenden met weinig vet gebruik je een klein klontje. Haal de eenden uit de pan, en bestrooi ze met licht zout. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze even rusten. Laat de jus met de jus d'orange, de Grand Marnier, de honing en de kruidnagel doorkoken. Laat de saus inkoken tot deze een mooie stroperige dikte heeft bereikt. Snijd de eend in mooie plakjes en serveer met de broccolipuree en de saus.
Bronvermelding: Buitengewoon aan tafel in Zutphen en Bronckhorst
Volrode wijn met een krachtig aroma van gekonfijt fruit, kruiden en koffietonen. De smaak is zwoel, de afdronk kruidig en pittig. Heerlijk bij vlees met kruidige saus of na de maaltijd met fijne kaas.
Volrode wijn uit Frankrijk, gemaakt van cot- en merlotdruiven. Het aroma is fris en fruitig, met nuances van aardbeien en bessen. De volle, soepele smaak past goed bij gevogelte of fijne roomkazen.