Lekkere wijn recepten

Lamskarbonade met gepofte knoflook en spinazie

Ingrediënten

  • 800 gram lamsschouder aan een stuk (bij de slager kunt u vragen naar 'Saratoga rack')
  • 400 gram nieuwe aardappel met schil, in kwarten
  • 400 gram wilde spinazie
  • 1 citroen, de helft in plakjes, de andere helft in partjes
  • 2 bolletjes knoflook, gehalveerd
  • 6 blaadjes laurier
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel grof zeezout

Bereiding

  • Wrijf de stukken lam in met een eetlepel olijfolie, bestrooi met peper en zout. Leg er de blaadjes laurier bovenop. Snijd de citroen in plakjes en leg ook deze op het vlees.
  • Pak de gehalveerde knoflookbollen afzonderlijk in aluminiumfolie.
  • Leg het vlees op een ovenschaal en zet het samen met de ingepakte knoflook in een oven van 160ºC gedurende 30 minuten.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin op half hoog vuur de aardappelen goedbruin en gaar. Schud ze af en toe om.
  • Zet na 30 minuten de oven op 185 graden en laat nog 10 minuten garen.
  • Verwarm in de tussentijd een grote koekenpan op hoog vuur en bak hierin, met een eetlepel olijfolie, de wilde spinazie tot hij geslonken is en beetgaar.
  • Haal het lam uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Haal de knoflook uit de folie en leg die erbij. Leg ook de parten citroen erbij.
  • Breng de gebakken aardappelen en de spinazie over op serveerschalen. Bestrooi de aardappelen en spinazie met wat grof zeezout.
  • Serveer alles tegelijkertijd. Uit de halve knoflookbollen haal je makkelijk met een mespunt of vork de stukjes zachte en gare knoflook. Wrijf die direct over het vlees of roer ze met een eetlepel olijfolie of mayonaise tot een saus die zowel lekker is bij het vlees als de aardappelen.

Wijn-spijs: Il Passo Nero, Negroamaro
In de wijn proeven we specerijen waaronder vanille en ingekookt fruit van bosbes en pruim. De specerijen in de wijn sluiten naadloos aan bij de laurier en knoflook. De wijn heeft kracht maar is ook soepel met milde tannine en dat sluit heel goed aan bij de licht bittere spinazie en de krachtige smaak van het vlees.

  Recept downloaden

Klassieke, rijpe stijl uit Apulië, Zuid-Italië.

Cantine Due Palme Salento Il Passo Nero
Alleen in webshop

Cantine Due Palme Salento Il Passo Nero 2021

Zachte, volrode Zuid-Italiaanse wijn met rijp rood fruit en fijne kruiden in het aroma. Vol en evenwichtig van smaak. Prima bij pasta met champignons of pittig gekruid vlees of wild.

11,40

Vanaf 12 flessen 10,45 per fles

Even geduld a.u.b.